معدن مس سرچشمه، بزرگترین معدن مس ایران

مس سرچشمه، بزرگترین معدن مس ایران

کشورهای زیادی مثل عربستان، ونزوئلا، روسیه و … دارای معادن با ارزشی چون نفت، طلا و … هستند که ایران هم با دارا بودن 37 میلیارد تن ذخایر قطعی معدنی، جزو غنی ‌ترین کشورهای معدنی دنیا به حساب می آید. از جمله منحصر به فردترین معادن موجود در ایران، معادن مس آن است.

«معدن مس سرچشمه» از بزرگترین مجتمع ‌های صنعتی معدنی جهان محسوب می‌گردد و از بزرگ‌ ترین تولیدکنندگان مس در ایران است. از مشخصات این معدن میتوان به ذخیره زمین ‌شناسی بالغ بر یک میلیارد و دویست میلیون تن سنگ سولفوری با عیار متوسط ۰٬۷ درصد، قرار گرفتن آن بر روی کمربند جهانی و پهنه گسترش آن از جنوب خاوری تا شمال باختری به صورت یک محدوده بیضوی با ابعاد ۲۳۰۰×۱۲۰۰ متر و ژرفای ۱۶۱۲ متر اشاره نمود.

پادکست معرفی معدن مس سرچشمه را بشنوید.

سرچشمه، محدوده ای از فلز است که در حوالی شهر رفسنجان استان کرمان قرار دارد و فلز اصلی با ارزش موجود در آن، مس است. در این معدن علاوه بر مس، عناصر با ارزش مولیبدن و طلا نیز وجود دارد.

یکی از کاربردهای مهم مس، تامین سیم لاکی مورد نیاز بازار ایران است.

بزرگترین معدن مس در ایران کجاست؟

سرچشمه، شهری کوهستانی و سردسیر از توابع بخش مرکزی شهرستان رفسنجان در استان کرمان است که واقع در٥٠ کیلومتری شهر رفسنجان است. منطقه ایست کوهستانی و سردسیر که از ارتفاع زیادی از سطح دریا برخوردارند. به طوریکه زمستان ‌های بسیار سرد و پربرف و تابستان ‌های خنک و ملایم دارد. حال معادن بزرگ مس جمهوری اسلامی ایران در این منطقه قرار دارد.

تاریخچه معدن مس سرچشمه

منطقه مس سرچشمه از قدیم به ‌دلیل جاری بودن آبهای زنگاری‌ رنگ و تشکیل رسوبات آبی ‌رنگ در کف دره‌ ها و جویبارها مورد توجه بوده‌ است. رسوبات نمک که سولفات مس هستند، هم ‌اکنون نیز در کف آبراهه‌ های اطراف معدن قابل مشاهده اند. این کانسار برای اولین ‌بار توسط برادران رضایی در سال ۱۹۲۸ کشف شد.

اولین کارهای اکتشافی و پی ‌جویی در سال ۱۹۶۶ توسط سازمان زمین‌ شناسی کشور در این منطقه انجام شد. کارهای دقیق‌ تر اکتشافی با حفاری‌ هایی به ‌طول ۱۲۰۰۰ متر ادامه یافت. عملیات معدن ‌کاری در این معدن از سال ۱۳۴۵ با صدور پروانهٔ اکتشاف به نام «شرکت سهامی معادن کرمان» آغاز شد.

پیشنهاد مطالعه: بهترین مارک سیم لاکی در بازار ایران

عکس معدن مس سرچشمه در بیابان

در سال ۱۳۴۶ این شرکت به همراه یک شرکت مهندسی مشاور انگلیسی به تهیه نقشه‌ های زمین‌ شناسی منطقه به مقیاس ۱:۵۰۰۰۰ و ۱:۱۰۰۰۰ و ۱:۲۵۰۰ پرداخته و به‌ دنبال آن شبکه حفاری ۲۰۰ متری بر روی نقشه ۱:۲۵۰۰ ایجاد شد.

با انحلال مشارکت شرکت‌ های ایرانی – انگلیسی در سال ۱۳۴۹ ادامهٔ عملیات اکتشافی به «شرکت سهامی معادن مس سرچشمه» سپرده شد و این شرکت توانست تا سال ۱۳۵۴ عملیات حفاری عمیقی در شبکه‌ های ۱۰۰ متری قائم و ۵۰ متری زاویه ‌دار را به انجام رساند. در سال ۱۳۵۵، به دنبال تحولات پدید آمده در شیلی، شرکت آناکاندا از کمپانی ‌های اصلی بهره ‌برداری مس شیلی، طی مشارکت با «شرکت ملی صنایع مس ایران» که جایگزین شرکت سهامی معادن مس سرچشمه شده بود، طرح ۲۰ ساله بهره ‌برداری از معدن و طراحی کارخانه را آغاز نمود که این برنامه‌ ها با وقوع انقلاب اسلامی متوقف شد.

ادامهٔ فعالیت ‌ها در سال ۱۳۵۷ توسط کارشناسان ایرانی پیگیری شد و آنان توانستند طی سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۲ به ترتیب واحدهای «معدن و تغلیظ»، «ذوب و ریخته‌گری»، «استحصال مولیبدن» و «پالایشگاه» را راه ‌اندازی کنند.

دستگاه های کارخانه مس سرچشمه

ثبت رکورد بی سابقه تولید به گزارش اقتصاد آنلاین

به گزارش اقتصاد آنلاین، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران آقای اردشیر سعدمحمدی، کل فروش شرکت مس تا پایان آبان ‌ماه سال نود و نه با همت و تلاش تمامی پرسنل صنعت مس به عدد ۲۳ هزار و ۸۵ میلیارد تومان رسیده است. همچنین کل فروش سال گذشته شرکت مس نیز برابر با ۲۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده در حالی که شرکت مس در هشت‌ ماه سال ۹۹ موفق به فروش بیش از ۲۳ هزار میلیارد تومان شده بود.

همچنین جناب سعدمحمدی در پایان جلسه با تشکر از زحمات تمامی پرسنل صنعت به‌ ویژه کارکنان امور فروش شرکت مس این نکته را هم افزودند: که افزایش درآمد شرکت مس برخلاف بسیاری از شرکت‌ های دیگر تنها ناشی از نرخ تسعیر ارز نیست و بخشی از این افزایش درآمد بر پایه افزایش در تولید و فروش شکل گرفته است.

تولید مس در کوره کارخانه مس سرچشمه ایران

سخن آخر

اینکه در حال حاضر مجتمع مس سرچشمه که به عنوان اولین و بزرگترین تولیدکنندهٔ مس در ایران شناخته میشود، تحت پوشش شرکت ملی صنایع مس ایران قرار دارد. بهره‌ برداری از این معدن از سال ۱۳۸۰ براساس طرح توسعهٔ معدن که توسط کارشناسان ایرانی تدوین شده، صورت میگیرد.

میزان کانسنگ خروجی روزانه از جبهه‌ های مختلف معدن که به روش روباز استخراج میشود، ۴۱۰۰۰ تن و سالیانه حدود ۱۴ میلیون تن با عیار ۱٪ است. میزان تولید نیز ۱۲۰۰۰۰ تن در سال بوده که در طرح توسعه به ۲۰۰۰۰۰ تن نیز افزایش یافته ‌است. براساس این طرح ظرفیت استخراج روزانه از حدود ۴۰۰۰۰ تن به ۸۰۰۰۰ تن رسیده و عمر مفید معدن با این طرح از ۱۵ سال به ۲۷ سال افزایش یافته و تا سال ۱۴۰۳ شمسی ادامه خواهد یافت.

https://sarcheshmeh.nicico.com

گردآوری شده توسط: فروشگاه ایران سیم لاک

7 دیدگاه برای “معدن مس سرچشمه، بزرگترین معدن مس ایران

  1. علیرضا گفته:

    بنده رفسنجانی هستم و در دو کیلومتری معدن زمین کشاورزی دارم. با اکتشافات جدید و ذخایر جدید ذخایر مجتمع مس رفسنجان چهار برابر شده است و تا هفتاد سال آینده ذخایر دارد ضمن اینکه ذخایر جدیدی هم در معدن مس رفسنجان در حال اکتشاف هست.

    • Bakhoda گفته:

      ممنون دوست عزیز خوشحالیم که این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته و از اطلاع رسانی شما سپاسگذارم

  2. محمد علی گفته:

    از چندین سال پیش اسم معدن مس سرچشمه رفسنجان. به مجتمع مس سرچشمه رفسنجان تغییر پیدا کرده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *